Maca – witaminowy pocisk dla twego ciała

maca to roślina, która z bardzo wielu powodów zasłużyła na to, by gruntowniej się jej przyjrzeć. To z całą pewnością najwyżej uprawiana roślina, która przydaje się do skonsumowania przez człowieka, albowiem idzie ją znaleźć na wysokości 3500 m.n.p.m w górach. Na pierwszy rzut oka, jest podobna gruntownie nam znanej rzodkiewki. Jej własności są jednak dużo bardziej korzystne.

Peruwiański żeń-szeń, trawka pieprzowa – w zależności od położenia, maca jest przeróżnie nazywana. Bez względu na to gdzie kiełkuje ma jednak takie same cechy. Zwłaszcza ma nadzwyczaj kolosalny wpływ na płodność (zawiera aminokwasy odpowiedzialne za role seksualne), intensyfikuje wytrzymałość i dodaje energii. Jest źródłem witamin B1, B2, B3 oraz C. Magazynuje minerały, które w trafnych porcjach zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu: miedź, cynk, mangan, bor, selen czy żelazo. Poniektóre z cech korzeni maca odpowiadają za poprawę koloru cery, konstrukcję mięśni czy porost Owłosienia włosów. Nie należy również nie pamiętać o jej dobroczynnym wpływie na tarczycę oraz hamowaniu osteoporozy. Istnieją też przemyślane przesłanki ku temu, by uważać, że skutecznie sprawdza się przy kojeniu symptomów depresji.

W której formie najlepiej ją przyjmować? Uznaje się, że najlepszy rezultat daje zmieszanie pudru maca z wodą i przyjęcie go na czczo około 10-15 minut przed pierwszym posiłkiem śniadaniem. Z sukcesem jest dozwolone go mieszać z cocktailami owocowymi i warzywnymi.